Blog

drupal-wordpress-joomla

WORDPRESS vs JOOMLA vs DRUPAL

Category: Web Design, Wordpress

ΣΥΓΚΡΙΣΗ CMS WORDPRESS-JOOMLA-DRUPAL

Πρώτα απ ‘όλα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να δημιουργήσετε ένα site. Πίσω στο 1998 – 2007, οι περισσότεροι web designers δημιούργησαν τις ιστοσελίδες τους, χρησιμοποιώντας HTML & CSS ή ακόμα και Flash …

10 χρόνια αργότερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολλύ! .

Τα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) έχει αρχίσει να κυριαρχούν στο παιχνίδι πάνω από τις στατικές ιστοσελίδες HTML. Και επιτρέψτε μου να σας πω γιατί …

Φθηνότερο
Tα περισσότερα από αυτά είναι δωρεάν. (opensource)
Ταχύτητα
Μπορείτε να φτιάξετε μία αξιοπρεπή σελίδα σε λίγες ώρες.
Ευκολία
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη κωδικοποίηση ή γνώσεις προγραμματισμού.

Για εκείνους που θέλουν να φτιάξουν ισχυρές ιστοσελίδες χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για την χρήση κωδικα και τις τεχνικές πτυχές του, υπάρχουν τρεις κύριες επιλογές. WordPress, Joomla και Drupal οπου έχουν καθιερωθεί ως οι ηγέτες στα online συστήματα διαχείρισης περιεχομένου.

Είναι και τα τρία απίστευτα συστήματα και μπορούν να δημιουργήσουν μια ιστοσελίδα γρήγορα και εύκολα. Η επιλογή του όποιου συστήματος που θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά αυτό είναι μια σημαντική επιλογή που συνήθως δεν αλλάζει. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τη στιγμή που έχουν αρχίσει με ένα CMS, δεν θέλουν να το αλλάξουν. Οπότε αφιερώστε μερικά λεπτά για να διαβάσετε το καθένα από αυτά τα τρία συστήματα διαχείρισης περιεχομένου και δείτε ποιο είναι το κατάλληλο για εσάς.

WordPress
(Καλύτερη επιλογή για αρχάριους, λειτουργεί καλά για τις μικρές και μεσαίες ιστοσελίδες και blogs)
Κυκλοφόρησε το 2003 από τον Matt Mullenweg
Joomla
Καλό για τον τύπο του ηλεκτρονικού εμπορίου sites(eshops), αλλά απαιτεί τουλάχιστον κάποιο επίπεδο τεχνικής κωδικοποίησης.
Κυκλοφόρησε το 2005 από τον Mambo
Drupal
Το πιο δύσκολο, αλλά και το πιο ισχυρό CMS
Κυκλοφόρησε το 2001 από τον Dries Buytaert

Ας δουμε λιγο πιο αναλυτικά το κάθε CMS ξεχωριστά  

WORDPRESS

Το WordPress είναι το πιο δημοφιλές σύστημα διαχείρισης περιεχομένου στον κόσμο. Ξεκίνησε ως μια πλατφόρμα αποκλειστικά για το blogging, αλλά έχει αυξηθεί και προχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, πάνω από το 40% των sites που χρησιμοποιούν CMS είναι φτιαγμένα με WordPress. Επιπλέον, πάνω από 60 εκατομμύρια ιστοσελίδες χρησιμοποιούν WordPress το οποίο δείχνει ακριβώς πόσο δημοφιλής είναι. Το WordPress προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για όσους επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα δικτυακό τόπο, συμπεριλαμβανομένων των εξής:
Εύκολη εγκατάσταση – Πολλές web hosting εταιρείες προσφέρουν αυτόματη εγκατάσταση(προσώπικα δεν το προτείνω) του WordPress sites, το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε μια νέα ιστοσελίδα και να λειτουργήσει σε πολύ λιγότερο από πέντε λεπτά. Ακόμη και με χειροκίνητη εγκατάσταση, μπορείτε να δημιουργήσετε μια νέα ιστοσελίδα σε λιγότερο από μία ώρα.
Προσαρμοζόμενο – WordPress έχει πολύ περισσότερα plug-ins, και θέματα από οποιοδήποτε άλλο CMS. Αυτό είναι κυρίως επειδή είναι το πιο δημοφιλές, οπότε οι σχεδιαστές δημιουργούν σχεδόν πάντα για WordPress.
Δωρεάν – WordPress είναι ελεύθερο να εγκαταστήσουν και να το χρησιμοποιήσουν όποιος θέλει. Υπάρχουν, επίσης, χιλιάδες δωρεάν plug-ins και θέματα που διατίθενται για να διαλέξετε. Υπάρχουν επίσης επι πληρωμη θέματα και plug-ins, τα οποία κάποιοι χρησιμοποιούν,(προσωπικά τα προτείνω) με καταπληκτικό support και seo ready!
Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης – Με τα εκατομμύρια των ανθρώπων που χρησιμοποιούν WordPress, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω για να σας βοηθήσoουν στα τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχετε. Πολλές ιστοσελίδες έχουν φταχτεί από τους χρήστες που προσφέρουν δωρεάν υποστήριξη σε άλλους WordPress ιδιοκτήτες.
Φυσικά, Το WordPress δεν είναι τέλειο από κάθε άποψη. Μερικά συνηθισμένα παράπονα για το WordPress είναι ότι, αν η κοινότητα μεγαλώσει και άλλο, μπορεί να απαιτήσει σημαντικούς πόρους του διακομιστή για να κρατηθεί στον αέρα. Αυτό λύνετε βέβαια με την χρήση του dedicated server.
Οι ανησυχίες αυτές αφορούν ιστοσελίδες με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ανά ημέρα, κατά την οποία κάποια στιγμή μπορεί να απαιτηθεί πιο ισχυρός server για να τρέξει τη σελίδα. Ωστόσο, για έναν αρχάριο, το wordpress είναι ίσως η πιο κατάλληλη πλατφόρμα για να κατασκευάσει μια ιστοσελίδα.

JOOMLA

Το Joomla θεωρείται ως συμβιβασμός μεταξύ WordPress και Drupal. Είναι ένα ισχυρό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, το οποίο μπορεί να λειτουργεί ομαλά στις περισσότερες διακομιστές web χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτό δεν απαιτεί το ίδιο επίπεδο τεχνικής εμπειρίας όπως το Drupal, αλλά εξακολουθεί να προσφέρει πολλά επιπλέον χαρακτηριστικά. Όπως το Drupal και WordPress, έτσι και το Joomla έχει πολλά plug-ins και θέματα διαθέσιμα για να επιλέξετε, έτσι ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε το site σας με οποιοδήποτε τρόπο επιθυμείτε. Άλλοι λόγοι που οι άνθρωποι επιλέγουν Joomla είναι οι εξής:

Κοινωνική Δικτύωση – Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο όφελος του Joomla. Από τα τρία, το Joomla καθιστά το ευκολότερο CMS για να δημιουργήσει κάποιος κοινωνικά δίκτυα.Αν και τώρα τελευταία και το wordpress έχει μπεί δυνατά σε αυτό το παιχνίδι.
Commerce Sites – Αν θέλετε δημιουργήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα η διαδικασία είναι σχετικά απλή με το Joomla. Και εδώ τώρα τελευταία το WordPress,φτιάχνει εξίσου εύκολα eshops όπως το Joomla με την χρήση του woo-commerce.
Όχι πολύ Τεχνική γνώση – Το Joomla, κατά τη γνώμη πολλών ανθρώπων, είναι μια μέση λύση μεταξύ της ευκολίας της διαχείρισης ενός site κατασκευασμένου με WordPress και την δύναμη ενός site με Drupal. Οι περισσότεροι μπορούν να φτιάξουν μια σελίδα με Joomla χωρίς σημαντική τεχνική υποστήριξη, αν και μπορεί να υπάρχουν ορισμένα τεχνικά θέματα τα οποία θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από το portal.

Βοήθεια Portal – Το Joomla προσφέρει μια μεγάλη κοινότητα για ερωτήσεις και τεχνική υποστήριξη. Δεν είναι τόσο γρήγορη και εκτεταμένη κοινότητα υποστήριξης όπως του WordPress, αλλά είναι πιο γρήγορη (και φθηνότερη) από ό, τι η τεχνική υποστήριξη τουDrupal.

Δωρεάν – Όπως το Drupal, έτσι και το Joomla είναι ελεύθερο να το χρησιμοποιείσετε στους δικούς σας διακομιστές, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα για φιλοξενία δωρεάν, όπως στο WordPress.

DRUPAL

Το Drupal είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές σύστημα διαχείρισης περιεχομένου σήμερα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πλήρως ανοικτού κώδικα, που προτιμούν πολλοί άνθρωποι, ειδικά εκείνοι που είναι πιο τεχνικά καταρτισμένοι.

Η πλατφόρμα Drupal είναι εξαιρετικά ισχυρή, και είναι μικρότερης εντάσεως σε ζήτηση πόρων από εκείνη του WordPress. Το Drupal μπορεί να συσταθεί για οτιδήποτε, από ένα απλό blog μέχρι σε μια πύλη περιεχομένου που χρησιμοποιούν μεγάλες εταιρείες. Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη Drupal περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Τεχνικά Advanced – Το Drupal είναι το πιο προηγμένο τεχνικά από αυτά τα τρία συστήματα διαχείρισης περιεχομένου. Δεν χρησιμοποιεί τόσους πόρους συστήματος, όπως το WordPress, οπότε δεν υπάρχει άμεση ανησυχία για αναβάθμιση σε μια πιο ακριβή επιλογή hosting το.

Βελτιωμένη Απόδοση – Στο Drupal οι σελίδες φορτώνουν πιο γρήγορα, και έχουν ταχύτερους χρόνους απόκρισης από αυτές που γίνονται με το WordPress ή το Joomla. Ομως, όταν προσθέτετε plug-ins αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα,καθώς τα plugins κάνουν την σελίδα πιο βαριά.Καλό είναι λοιπόν η επιλογή των plugins να περιορίζετε στα ακρως απαραίτητα.Αυτό ισχύει και για το wordpress.

Προσαρμοζόμενο – Με το Drupal είναι εύκολο προσαρμόσετε με πολλά διαφορετικά plug-ins, τα θέματα και με διαμορφώσιμες επιλογές. Για τα άτομα με επαρκείς γνώσεις προγραμματισμού, είναι δυνατό να επεξεργαστούν ακόμα και τα αρχεία της ρίζας του προγράμματος, καθιστώντας το πιο ευέλικτο από τα τρία συστήματα διαχείρισης περιεχομένου.

Δωρεάν – Μπορείτε να κατεβάσετε το λογισμικό Drupal δωρεάν, και να το εγκαταστήσετε στον server που σας φιλοξενεί. Δεν υπάρχει επιλογή να το φιλοξενείσετε σε Drupal servers, , έτσι θα χρειαστείτε το δικό σας web hosting για να τρέχετε το site. Θα χρειαστείτε επίσης το δικό σας domain name.
Το Drupal είναι το πιο ισχυρό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, αλλά με αυτή την δύναμη έρχονται και μερικές πρόσθετες δυσκολίες για τον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας.

Έχοντας τουλάχιστον βασικές γνώσεις HTML, PHP και άλλες γλώσσες προγραμματισμού συνιστάται ιδιαίτερα για όσους σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το Drupal. Δεν χρειάζεται είναι κάποιος ειδικός, αλλά να είναι σε θέση αντιμετωπίσει τα μηνύματα λάθους, και να εντοπίσει τα προβλήματα με την κωδικοποίηση.

Εάν η ιστοσελίδα σας μεγαλώνει πέρα από ένα βασικό blog ή μικρή επιχειρηματική σελίδα, θα απαιτήσει πιθανότατα κάποια τεχνική υποστήριξη για να τρέξει σωστά. Αν δεν έχετε αυτές τις δεξιότητες, σημαίνει ότι θα πρέπει προσλάβετε κάποιον, ή να αναθέσετε σε κάποιον την υποστήριξη της σελίδας σας. Μια άλλη πιθανή ανησυχία είναι ότι το Drupal απαιτεί κάποια σε βάθος γνώση του προγραμματισμού, κάνοντας πιο δύσκολη την ευρεση κάποιου τεχνικού για την υποστηριξη της σελίδας σας,ανεβάζοντας έτσι το κόστος.

Κάνοντας την επιλογή σας…

Οι οπαδοί του καθενός από αυτά τα τρία συστήματα διαχείρισης περιεχομένου υποστηρίζουν σθεναρά ότι το CMS που έχουν διαλέξει είναι το καλύτερο.

Το γεγονός είναι, κάθε περίπτωση ιστοσελίδας είναι διαφορετική και με διαφορετικές απαιτήσεις. Για εκείνους που επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα μικρό, προσωπικό blog, ή μια ιστοσελίδα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις , το WordPress είναι η καλύτερη επιλογή